Buat laporan polis jika alami dakwat tanggal


Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru semua rakyat yang mendapati dakwat ditangannya boleh hilang pada hari pengundian lalu, tampil membuat laporan polis.

Katanya, rakyat perlu berani untuk melaporkan perkara itu sebagai bukti berlakunya penipuan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), kerana sebelum itu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memberi jaminan dakwat itu boleh kekal beberapa hari.

"Kita mintak seramai mungkin setiap orang yang mengundi, yang hilang dakwat hitam pada hari pertama, buat laporan polis.

"Ini tanggungjawab saudara, kalau ada integriti, ada maruah kepada rakyat buat laporan polis, beri salinan kepada kita.

"Kalau kita buat begitu, dengan sendiri kita boleh menjawab tomahan Umno," katanya pada ceramah Black505 di Markaz PAS Kuala Ibai di sini malam tadi.

Kira-kira lebih 50,000 rakyat hadir mendengar kupasan isu dari pemimpin Pakatan Rakyat khususnya berkaitan penipuan dalam PRU13 lalu.

Selain Anwar, turut hadir Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa serta pimpinan Pakatan Rakyat peringkat negeri.

Menurut Anwar lagi, laporan-laporan polis itu akan menjadi kekuatan untuk mencabar ketelusan dan keadilan proses pilihan raya lalu yang didakwanya sarat dengan penipuan.

Pada masa sama katanya, pasukan penyiasat penipuan PRU13 Pakatan Rakyat juga sedang git mengumpul bukti-bukti untuk mengemukakan petisyen.

Beliau memaklumkan sekurang-kurangnya 27 ke 30 kerusi sedang diteliti untuk dikemukakan petisyen di mahkamah.

Sehubungan itu katanya, rakyat diminta memberi kerjasama dengan memberi maklumat berkaitan penipuan tersebut kepada pasukan penyiasat tersebut. HD

1 comment:

  1. 尊敬的女士, 先生们
    马华鹅麦主席叶金福律师办事处(Taman Desa Jaya, Kepong) 是欺骗女人的办事处,吃寺庙钱的律师......
    请女士, 先生们,莫得到欺骗

    Please share to everyone.....

    ReplyDelete