Sultan Muhammad ke-V Tandatangani Plak Tuntutan Royalti

Sultan Kelantan, DYMM Sultan Muhammad ke-V berkenan mencemar duli menandatangani plak Tuntutan Royalti Petroleum.

Baginda berkenan melawat Booth ROYALTI sebuah Gabungan Profesional Kelantan Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan, bersempena Ekspo Pertanian Kelantan 2012.

Turut mengiringi Baginda adalah Menteri Besar, Datuk Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga menurunkan tandatangan sokongan.

Setiausaha Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Kelantan (GEGAR) Muhammad Hishamuddin Ghazali berkata sokongan Sultan Kelantan merupakan satu anjakan terbesar terhadap kempen tuntutan rakyat yang berterusan.

Ini juga menunjukkan bahawa perjuangan tersebut perlu disokong semua rakyat Kelantan.

Beliau mengulas tindakan DYMM Sultan yang menurunkan tandatangan pada Plak semasa kempen tersebut diadakan di Ekspo Pertanian Kelantan 2012 yang berlangsung selama 5 hari dari 5 Jun hingga 10 jun 2012.

“Tindakan Sokongan Baginda yang merupakan ekspresi rakyat Kelantan atas dasar Baginda Sultan sebagai Pemimpin rakyat Kelantan. Perjuangan GEGAR tidak mengira sentimen politik kerana kami menuntut hak rakyat Kelantan yang dinafikan”.Hisahmuddin mengulas.

GEGAR meneruskan kempen tandatangani kain rentang selepas beberapa siri diadakan berjaya mengumpul lebih 50,000 tandatangan.

GEGAR akan terus bergerak untuk menyemarakkan lagi kempen sehingga tuntutan rakyat ini berjaya. Kerajaan negeri Kelantan membuat tuntutan royalti berdasarkan Perjanjian di bawah akta 144 Petroleum Development Act 1974 yang ditandatangani oleh Kerajaan Negeri dan Persekutuan.

Laporan dari Jabatan Perangkaan bahawa cari gali petroleum itu telah beroperasi sejak 2004 dan tuntutan royalti lebih RM1 bilion itu dikira bermula dari 2004 hingga kini.

No comments:

Post a Comment