Gambar terkini sempena Himpunan Oren

Rakaman Video Live Streaming berada dibawah sekali.1. Peserta berhimpun di Masjid Wilayah Persekutuan Jln Duta utk solat Zohor dan Solat Hajat,
2. Bermula jam 2 ptg, peserta berarak dan berkumpul di tempat letak kereta Mahkamah Tinggi Jln Duta.
3. Sesi ucapan oleh pemimpin politik, ngo dan wakil peneroka akan berlangsung hingga jam 2.45 petang.
4. Perarakkan akan diteruskan melalui Jln Segambut hingga berakhir dlm lingkungan 600 meter ke Istana Negara
5. 8 orang wakil yg telah dipersetujui bersama dengan pihak Istana; akan menyerahkan memorandum kpd Yang DiPertuan Agong jam 3.30 petang.
6. Sidang Media akan dibuat selepas penyerahan memo di pintu utama Istana Negara,
7. Ucapan penutup dan doa akan di sampaikan kepada peserta demo
8. Jangkaan bersurai jam 4.15 petang
9. Kenderaan peserta boleh di parking dekat kawasan MATRADE yang boleh menempatkan bas dll
10.Polis Trafik dengan kerjasama Unit Amal akan memantau pergerakan perarakan,
11.Tindakan tegas kepada pihak2 yg cuba melakukan provokasi.

Peserta Himpunan Oren berarak daripada pintu Masjid Wilayah Persekutuan menuju ke Istana Negara petang ini bagi menyampaikan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

Kumpulan berkenaan antara lainnya diketuai timbalan presiden PAS Mohamad Sabu, ketua penerangan Tuan Ibrahim Tuan Man, pengerusi Persatuan Peneroka Felda Kebangsaan Mazlan Aliman dan naib presiden Salahuddin Ayub.

Dalam perarakan bermula jam 2.20 petang itu, kumpulan berkenaan turut melaungkan slogan "Pecat Isa Samad", "Bebas peneroka" dan "Hancur Najib.

Peserta berpakaian warna jingga itu dikawal ketat oleh anggota Unit Amal PAS yang membentuk rantaian manusia.

Tidak lama selepas itu, kumpulan berkenaan bagaimanapun disekat oleh sepasukan anggota polis yang membuat rintangan di persimpangan Jalan Dutamas 1 - Jalan Sri Hartamas 1.

Pemimpin kumpulan itu bagaimanapun meneruskan ucapan kepada para peserta sementara sebuah kenderaan Itana tiba ke kawasan tersebut pada kira-kira jam 3 petang untuk menjemput lapan wakil kumpulan berkenaan.

Lapan wakil tersebut, termasuk Mohamad Sabu dan Mazlan Aliman, membawa memorandum untuk diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong.

Gerakan Selamatkan Felda (GSF) yang menganjurkan perhimpunan tersebut semalam dilaporkan berkata polis memberi kebenaran untuk mengadakan perarakan tersebut.

Koordinatornya Mazlan Aliman berkata peserta dibenarkan untuk berbuat demikian sehingga jarak 600 meter daripada pintu Istana Negara.

GSF merancang perhimpunan tersebut bagi menyerahkan memorandum untuk memohon Yang di-Pertuan Agong campurtangan berhubung isu penyenaraian Felda Global Ventures Holdings.


Rakaman Video Live Streaming

Part 1


Part 2


Part 3

No comments:

Post a Comment